Як правильно доглядати за бузком: поради експерта з садівництва

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як правильно доглядати за бузком: поради експерта з садівництва
Getty images

Експертка з садівництва ділиться порадами, як правильно доглядати за бузком у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

Найвідоміший експерт із садівництва Антоніна Лесик у "Сніданку з 1+1"  розповіла, як правильно доглядати за бузком, адже вже починається хвиля квітування. Скоро на наших вулицях та в садах з'являться фіолетові, рожеві, білі суцвіття. 

Правильна обрізка

Ви могли помітити, що великі старі кущі бузку квітнуть лише на самих верхівках, а сам кущ розвалюється та оголюється знизу. Це відбувається тому, що квітне він на річному прирості. Якщо його не відрізати, то гілки стають все довшими, а квітування все вищим. Обрізати бузок необхідно одразу після квітування і встигнути приблизно до кінця червня, тому що закладання бруньок на наступний рік відбувається саме в цей період. Одрізаємо гострим сікатором до першого розгалудження. Окрім обрізки суцвіть, бузок ще потребує санітарної та формуючої обрізки. При санітарній необхідно вирізати ті гілки, які зламалися, висохли, лежать на землі, а при формуючій прибираємо ті, що загущають крону або переплітаються між собою. Якщо подивитись на низ куща, то можна побачити безліч пагонів - їх можна відкопати та посадити на нове місце. Але будьте уважні, якщо у вас бузок не звичайний, а привитий, то ці пагони дадуть вам той сорт, на який він був привитий, а не махрові суцвіття, які ви очікуєте.

Посадка бузку

Для посадки бузку оберіть сонячне місце. Звичайно, він зможе зростати і в напівтіні і в тіні, але квітування не буде або воно буде дуже рідке. Для бузку підходять поживні ґрунти з лужною реакцією, він просто не переносить кислі грунти. Тому, якщо ви знаєте, що на вашій ділянці є кисла реакція, то обов'язково проведіть розкислення. Після квітування варто додати  калінофосфорних добрив: зробіть розчин згідно з інструкцією та підливайте у бузок два рази за сезон.

Формування рослини

Якщо ви самостійно посадили кущ бузку, ви можете власноруч зробити з нього штамбову форму. Для цього необхідно видаляти всі гілки, залишаючи лише один стовбур на висоту штамбу. Не формуйте штамп занадто високо, тому що від вітру та величини крони бузок може розхитуватися та зламатися. Перші роки краще його прив'язати до прямої палки.

Корисний лайфхак

Ну а зараз під час квітування ви можете нарізати красивий букет бузку. А для того, щоб букет у вазі стояв якомога довше, необхідно нарізати гілки або рано вранці або ввечері, тоді вони містять найбільшу кількість вологи. Вдома оновіть зріз під холодною водою, далі поставте ваш бузок у гарячу воду, приблизно 70-80° на кілька хвилин, і потім вже перенесіть в вазу. У воду для бузку необхідно додати  кислоту: це може бути або осит або звичайний лимонний сік. Після таких маніпуляцій бузок у букеті буде стояти більше тижня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі