"Євробачення — репетиція прекрасного світу без росії": Тімур Мірошниченко про очікування від конкурсу, рекорд коментаторства та враження від Teresa & Maria (ексклюзив)

Тімур Мірошниченко про очікування від Євробачення 2024 — ексклюзив

Тімур Мірошниченко про шанси України на Євробаченні-2024 та мрію доньки взяти участь у конкурсі — ексклюзив.

Поділитися:

Ведучий "ЖВЛ Представляє" Тімур Мірошниченко в інтерв'ю сайту 1+1 поділився своїми очікуваннями від "Євробачення-2024", розповів про рекорд, який планує встановити, та поділився враженнями від пісні Teresa & Maria, яку виконають цьогорічні представниці від України alyona alyona & Jerry Heil.

Ви вже 19 років є “голосом Євробачення”. Чи це рекорд для музичного конкурсу? Можливо, ви знаєте ще когось з колег, хто так довго в темі «Євробачення»?

Ні, це не рекорд, але я планую його поліпшити. Станом на зараз рекорд належить британському коментатору Террі Вогану, але він закінчив кар’єру ще в кінці 20000-х, коментував «Євробачення» 30 років на BBС і це чинний рекорд. Здається, ще був польський колега, який коментував 28 років, але його звільнили. Минулого року на пенсію пішов відпрацювавши своє останнє 27-ме «Євробачення», здається, німецький колега. Зараз, із чинних коментаторів довше за мене тільки ірландський колега.

В мене зараз 19-й рік. Я планую до 69 років попрацювати на «Євробаченні», встановити рекорд 50 років роботи й тоді можна буде спокійно піти на пенсію.

Тімур Мірошниченко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина Тімура Мірошніченка розповіла, яку дитину шукає для другого всиновлення

Які ваші очікування від «Євробачення-2024»? 

Першочергово, «Євробачення» – це свято. Свято, яке об’єднує музикою. Минулого року ми запровадили гасло «United by the music» (пер. Об’єднані музикою) і вирішили залишити його навічно. Таке гасло найкраще описує, що відбувається в межах «Євробачення». Це дійсно про те, коли в одному місці збирається колосальна кількість людей різних національностей з різними поглядами та т.д., але вони усі об’єднані саме музикою. 

Тогорічне «Євробачення» у Ліверпулі від імені України як раз показало в моменті “тут і зараз”, як музика може зробити більше ніж дипломати й політики. Та енергія об’єднаності, яка панувала у Ліверпулі не лише навколо музичного конкурсу, а й навколо думки, що ми маємо існувати в сучасному світі без росії. Навіть постійно жартували, що «Євробачення» — репетиція прекрасного світу без росії. 

Це про об’єднання навколо ідеї та цінностей «Євробачення», вони ж значно ширші, ніж просто класна музика чи настрій, який отримують відвідувачі конкурсу. Свобода, рівність та різноманіття – це усе, чим просякнута історія «Євробачення». 

Звісно, ті меседжі, які «Євробачення» напряму за своїм статутом не можуть показати, що хтось поганий, а хтось хороший, але які вшиваються у шоу, несуть в собі значно більше ніж просто складова телевізійного проєкту. Тому, ті, хто уважно дивиться і розуміє ті сенси, точно стають кращими, вільнішими та обізнаними у своїх думках. 

Очікування цього року, звісно, такі ж самі — щоб тут і зараз усі були знову об’єднані не тільки музикою, а й завдяки музиці навколо спільних ідей зрозумілого, осмисленого співіснування. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Моя акторська історія ще не розкрита повністю”: Тімур Мірошниченко розповів про зйомки у серіалі “Коло омани” на “1+1 Україна”

29 квітня alyona alyona і Jerry Heil презентували концертну версію пісні Teresa & Maria, які ваші враження від концертної версії пісні? 

На мою думку, усі версії Teresa & Maria прекрасні. Ще коли на початку січня відбувся Національний відбір, вже тоді мої діти серед усіх претендентів обрали alyona alyona та Jerry Heil. Пісню Teresa & Maria в моїй сім’ї послухали, напевно, декілька сотень разів і продовжують це робити. 

Само собою, що концертна версія в першу чергу викликає саме ті, правильні емоції після прослуховування, які потрібні для конкурсної пісні. Вона викликає мурахи по тілу, що є найголовнішим показником. Зараз саме ті фрагменти з репетицій, які ми бачимо в доступі у мережі, вже на великому «Євробаченні» виконують ту ж саму функцію, тобто “замурашують”. 

Це важливо, тому що саме в конкурсі «Євробачення» у кожної країни є всього-на-всього 3 хвилини. 90% телеглядачів, які будуть дивитись і голосувати в півфіналі та у фіналі, бачитимуть виступ вперше. І від того, як ти використаєш ці 3 хвилини, залежатиме головний результат. Чи зможеш ти впоратись зі своїми хвилюваннями та виконати пісню красиво та чисто, як ти хотів? Чи спрацює абсолютно усе, що було заплановано? Чи передасть це так, як потрібно, телевізійна команда?

Якщо пісня чіпляє емоційно, це вже ключик до того, що за тебе проголосують. Мені здається, що як раз у нашому номері є усе для того, щоб зачепити не тільки українців по усій Європі, а й людей по всьому світу!

Раніше ви розповідали, що ваші діти обожнюють Євробачення і доросле, і дитяче. Як вони обирають своїх фаворитів?

По-перше, варто зазначити, що я ніколи не змушував дітей слухати пісні для "Євробачення". Це суто їх вибір. Вони знають, якщо тато поїхав, то він зараз на "Євробаченні" та, звісно, хочуть подивитися, чим тато займається. 

В якесь з найперших для них «Євробачень», коли дружина з друзями дивилась конкурс, малюки теж «залипли» та після цього стали фанатами. І тепер вони постійно питають мене, що там, де, хто, давай став нам щось цікавеньке послухати. І якщо щось з’являється – це стає частиною їх бачення. 

Мія і Марко (і до них вже підтягується Марсель) ідентифікують наших представників, знають, що за правилами не можуть за них проголосувати, тому слухають інших учасників і обирають фаворитів. Так само і на Національному відборі: просять, аби я поставив їм усіх учасників, а потім кажуть, яка їм пісня сподобалась. Просять ставити ще ту чи іншу — те, що їм справді подобається. 

Дітей не обдуриш: якщо подобається, то подобається, а якщо ні – то ні. Ти їм не нав’яжеш своєї думки. Якщо взяти минулорічне «Євробачення» у Ліверпулі, то в них був свій фаворит — Käärijä з Фінляндії, якого слухали ще дуже довго і після конкурсу. 

«Євробачення» ж пізно у ночі відбувається, але Мія сиділа та чекала, коли почнеться голосування, щоб проконтролювати, що мама проголосує за Käärijä максимальну кількість разів. Оприлюднення переможців Мія не дочекалася, але зранку Інна переживала, як розповісти про його поразку так, щоб донька не сильно засмутилась. Я підказав, що співак же став переможцем за голосуванням телеглядачів і саме так ми заспокоїли Мію. 

Дочка впевнено каже, що через 3 роки буде представляти Україну на дитячому «Євробаченні». При чому, знову ж таки, я ніколи не сідав і не проговорював, що у дитячому «Євробаченні» можна брати участь з 9 років. Вона сама почула це у трансляції. Прорахувала, що через 3 роки їй буде 9, і вона вже збирається їхати представляти Україну. Для цього почала займатись вокалом.  

Тімур Мірошниченко

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тімур Мірошниченко висловився про готовність йти на фронт

Чи є у вашої родини ще фаворити серед учасників цьогорічного конкурсу, окрім України?

Загалом, я не можу говорити про своїх фаворитів, тому що коментатор має бути не заангажованим, але 100% вболіваю лише за Україну, щоб там не відбувалось. Думаю, що якраз таки фаворити стануть зрозумілими лише після «Євробачення». Цього року буде 37 пісень і зараз теоретично ми могли б їх послухати у студійному записі, але все це ніщо у порівнянні з тим, як артисти будуть поводити себе на сцені, тому що це все ж таки телевізійний конкурс. 

Половина пісень, які ми могли б «скіпнути» в прослуховуванні раніше, можуть розкритись зовсім інакше. Ти будеш слухати їх з точки зору побаченого. Так само пісні, від яких ми можемо бути в захваті зараз, наживо можуть виявитись абсолютно нецікавими та сірими. Коли ми побачимо їх усі в одному просторі, в одному місці, в одній трансляції, тоді зрозуміємо, що насправді буде класною історією, яка запам’ятається на роки, а що закінчиться разом з «Євробаченням». 

Як вам постановка режисерки Тані Муіньо для наших дівчат?

Повноцінну постановку я побачу з усіма глядачами 7 травня у першому півфіналі. Ті фрагменти, які з’явились у мережі на офіційних ресурсах, звісно, вражають. 

Таню Муіньо – це брила, безсумнівно, бо світові зірки №1, для яких зараз знімає кліп наша режисерка, не можуть помилятися. Відео, які вона випускала ще навіть на початку своєї кар’єри з українськими артистами, та відео, які Таню випускає зараз з найкращими артистами світу, дійсно фантастичні. Я впевнений, що номер буде геніальним. Доступні фрагменти як раз показують її талант. 

Це чудово навіть з точки зору репрезентації країни, тому що кліпи, які знімає Таню для світових зірок, бачать мільйони, але не всі знають, що їх робила українська команда. А коли всі коментатори Європи в ефірі скажуть, що постановницею є Таню Муіньо, яка працювала з топовими артистами, тоді всі глядачі складуть пазл і це буде ще один дуже крутий кейс репрезентації нашої країни на світовому рівні. 

В якийсь момент alyona alyona і Jerry Heil опустилися на 5 сходинку, але після генеральних репетицій знову піднялися в рейтингу. Хто, на вашу думку, має найбільші шанси потрапити до списку переможців?
 
Думаю, ті, хто зараз в топ 5 тримаються, потраплять і до фінального топу. В якому порядку — питання відкрите, тому що, знову ж таки, навіть після перших репетицій змінились позиції й ще вчора той же швейцарець був на першому місці, а сьогодні вже на другому, а його випередив хорват. На фінальний результат впливає дуже багато факторів, починаючи з самої постановки, живого виконання, і навіть місце у трансляції важливе. А враховуючи те, що цього року голосуватиме весь світ, це також матиме великий вплив на результат. 

Букмекери можуть мати рацію з точки зору наповнення першої п’ятірки, але навіть у них порядок змінюється буквально щодня. Особливо зараз, коли інтенсивність подій на самому «Євробаченні» шалена. Я впевнений, що фінальні рейтинги букмекерів навіть 11 травня зміняться. 

Наскільки змінився пісенний конкурс за ці роки? Яка, на вашу думку, його головна місія у сьогоднішніх реаліях?

Місія глобально не міняється усі 68 років існування «Євробачення». Це конкурс, який організували в 50-х роках для того, щоб об’єднати країни після Другої світової війни. Враховуючи реалії, в яких живе континент, зокрема наша країна останні 10 років, об’єднання завдяки музиці навколо спільних демократичних ідей виходить на перший план.

Якщо взяти історію нашого континенту за останні 70 років, то «Євробачення» – музичний літопис його історії, тому що усе, що проживав континент, відображалось у культурі того часу. І саме такі культурні події ставали рушійною силою змін в тому числі. 

Наприклад, Португалія 60 років тому почала брати участь в «Євробаченні». В ті роки в країні ще панувала диктатура, залишався авторитарний режим. Там так само, як зараз у росії, заарештовували митців за їхню позицію і творчість, але саме завдяки найпершим крокам на «Євробаченні» в контексті країни спонукали людей до змін. 

Я не кажу, що це безпосередньо пов’язані події, але десять років після того, як країна почала брати участь в «Євробаченні» відбулась відома Революція гвоздик, коли скинули диктатора і країна стала на демократичний шлях. І насправді це пов’язані між собою історії, важливі цеглинки у вибудові фундаменту боротьби, яка була в одній конкретній країні. 

А тепер візьмемо континент, за цей час кількість країн збільшилось експонентно, тому що розвалювались імперії та диктаторські союзи, такі як Югославія, Радянський союз, і країни розкривались по новому. Хтось ставав на шлях демократії і ставали повноцінними членами, в тому числі родини «Євробачення», а хтось розвалювався і залишався за межами цієї родини й тих цінностей, які пропонує конкурс.

Тімур Мірошниченко

Новини по темі